Kefíres lángos
Hozzávalók
1 kg liszt
3 kefír
2 tojás
2 evőkanál só
5 dkg élesztő
Elkészítés:
- Az élesztőt tejben felfuttatjuk (Langyos tej, kis cukor!)
- A hozzávalókat jól megdagasztjuk és 6 órán át hűtőben kelesztjük. (meleg helyen 1 óra alatt megkel)
- Kinyújtjuk kb 1-1,5 cm vastagra és nagy méretű pohárral/bögrével kiszaggatjuk. Konyharuhával letakarva hagyjuk kelni még egy kicsit.
- Olajat hevítünk egy nagy méretű, alacsony edényben
- A megkelt tésztát olajos kézzel körkörösen széthúzkodjuk ügyelve, hogy ne szakadjon el a tészta és a forró olajban hirtelen kisütjük.
Tipp:
- Fagyasztható a tészta szaggatás után.....mikor kivesszük, hagyjuk lisztes deszkán kiolvadni, mire kiolvad meg is kel.
- Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll
- A kefír helyettesíthető tejföllel (cream fraiché) is akár (ha valaki nem tud kefírhez jutni)
Ízlés szerint fogyasztható tejföllel, sajttal, vagy fokhagymával (egy gerezd fokhagyma lereszelve és egy nagyon kicsi víz ráengedve, ezzel kell megkenni, ha valaki szereti)
|
Köszönöm szépen, de ez is elég egyszerű, és ha meleg helyen kelesztik, akkor ez is megkel 1 óra alatt is.......viszont vannak a hideg helyen való, lassú kelesztésnek előnyei, a kenyereknek kifejezetten jót tesz a lassú kelés, a lángos pedig egyfajta kenyér.
Zsuzsi
„ Szia! Van ennél 1 sokkal gyorsabb recept is, az is kefíres,de az 1 órán belül kész van :) Leírjam esetleg? :)