|
Farsangi fánk
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 tojás sárgája
4 dl tej
2,5 dkg élesztő
6 dkg margarin
6 dkg cukor
egy csipet só
egy kupica (25 ml) rum
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- Az élesztőt kb 1 dl cukros-langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk. Addig csináljuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ügyeljünk, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű vagy langyos legyen (de meleg se!). Lisztezett tálban konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett deszkán 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretűre szaggatjuk (6-8 cm), majd a deszkán letakarva még egy órát kelesztjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket.
- A megkelt fánkokat forró oljban sütjük, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan forró sem, mert hirtelen megbarnul a fánkunk. Először az az oldaluk kerülön lefelé (az olajba), amelyik nem a deszkán volt, közepébe nyomjuk bele óvatosan az ujjunkat, hogy vékonyabb legyen a tészta. Először fedő alatt süssük a fánkokat, de folyamatosan ellenőrizzük, majd ha kellően aranysárga, akkor megfordítjuk és a másik oldalt is szép világosra sütjük. Ekkor már nem kell a fedő. Használjunk annyi olajat, hogya fánkok szabadon úszkálhassanak benne, ne érjen az edény aljára az aljuk és egymáshoz se.
- A megsült fánkokról papírral itassuk le a felesleges olajat.
| |
|
|
Ha írni akarsz nekem...... |
| |
|
2024. Szeptember
H | K | S | C | P | S | V | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |
|
| | |
|
Ostoros kalács
Zserbó
Csokoládé szuflé
Vörös bársony muffin
Macskaszem
Csokis-túrós rakott rétes
Túró rudi
Egyszerű sajtos pogácsa
Valentin-napi csokitorta
Joghurtos kókuszszelet
Sajtos hajtovány
Bögrés túrós
Adventi muffin
Párizsi csokis muffin
Kókuszos töltött muffin
Édes tallér
Egérke
Crumble
Cobbler
Almás fánk
Ördögpirula
Kráter szelet
Farsangi fánk
Vendégváró szelet
Angol almás pite
| |
|
|