|
Sakktábla keksz
Hozzávalók:
45 gramm mogyoró (török/mókus)
12g (2tk) holland kakaópor (hát szerintem több kellett)
350 g liszt
1/8 tk só
227 g puha, szobahőmérsékletű vaj
150 g cukor
1 tojás
1 csomag vaníliáscukor
1 narancs reszelt héja (előtte alaposan meg kell mosni)
Elkészítés:
- A mogyorót meg kell pirítani kb 180 fokos sütőben 10-15 percig, amíg nem kezd pattogzani a héja. Utána tegyük egy konyharuhába 10 percre, hogy "gőzölődjön", utána összesodorgatni a mogyorókat hogy lejöjjön a héjuk. Utána le kell darálni.
- Keverjük össze a lisztet és a sót egy tálban.
- Keverjük a vajat a cukorral és vaníliáscukorral 2-3 percig, majd adjuk hozzá a tojást és a narancsot, végül a lisztet és a sót is.
- Felezzük el a tésztát, és az egyik részbe tegyük bele a mogyorót és a kakaót (ha nem elég sötét, jöhet még kakaó).
- A kakaós részből vegyünk el annyit, hogy a két nagy rész kb egyforma nagy legyen (fél pohár), ezt tegyük félre.
- Vegyünk két darab sütőpapírt, és nyújtsuk ki a tésztákat kb 22x26 cm-sre. Ellenőrizzük, hogy mindkét fele sima legyen, majd tegyük be a hűtőbe vagy mélyhűtőbe 15 percre, vagy amíg megszilárdul (elég kemény lesz ha kellő ideig bent van).
- Vegyük ki. Az egyik tetejét kicsit nedvesítsük be vízzel, hogy jól tapadjon. Fordítsuk rá a másikat. Vágjuk körbe hogy egyforma legyen a széle, a levágott darabokat adjuk a félretett tésztához (mehet hozzá még egy kis kakaó).
- Hosszában vágjuk 3 egyforma darabra (vonalzó használata nem árt). Tegyük a 3 darabot egymásra, Így 6 rétegünk lesz, felváltva világos és sötét. Megint hűtsük.
- Hosszában vágjuk 4 sávra. A másodikat és a negyediket fordítsuk meg, így azokban ellentétesen jön ki a szín. Hűtsük.
- A kimaradt tésztát nyújtsuk ki kb 24x26 cm-re, vagyis akkorára, hogy körbe tudjuk vele tekerni a tömbünket. Tekerjük köré, egyengessük el, és tegyük ismét a hűtőbe. A kész tészta fagyasztóban egy hónapig is eláll.
- Melegítsük elő a sütőt 180C-ra, a rács legyen középen. Vegyük elő a tésztát, és vágjunk belőle kb 0,5 cm vastag szeleteket, ezeket rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, közöttük hagyjunk 2-3 cm helyet. Kb 10 percig süssük, vagy amíg pici színe lesz a sarkoknál. Amikor kivesszük és még meleg, puha és törékeny, ezért a mozgatással meg kell várni, amíg kihül és valamelyest megkeményedik. Dobozban kb egy hétig áll el, kb 30 db lesz belőle.
A receptet Verától kaptam. Köszönjük szépen!
| |
|
|
Ha írni akarsz nekem...... |
| |
|
2025. Május
H | K | S | C | P | S | V | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 |
|
| | |
|
Ostoros kalács
Zserbó
Csokoládé szuflé
Vörös bársony muffin
Macskaszem
Csokis-túrós rakott rétes
Túró rudi
Egyszerű sajtos pogácsa
Valentin-napi csokitorta
Joghurtos kókuszszelet
Sajtos hajtovány
Bögrés túrós
Adventi muffin
Párizsi csokis muffin
Kókuszos töltött muffin
Édes tallér
Egérke
Crumble
Cobbler
Almás fánk
Ördögpirula
Kráter szelet
Farsangi fánk
Vendégváró szelet
Angol almás pite
| |
|
|
Nagyon finomnak néz ki!!