|
Áfonyás pite
Hozzávalók
30 dkg liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
15 dkg margarin
5-6 evőkanál víz
1 evőkanál citromlé
Töltelékhez
fél kiló fekete áfonya
15 dkg cukor
5 dkg liszt
csipet só
fél teáskanál örölt fahéj
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
citrom- vagy áfonyalekvár
vanília fagylalt
Elkészítés
- A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd két részre osztjuk és a két cipót folpackba csomagolva 20 percre hűtóbe tesszük.
- Az áfonyát megmossuk, megszárítjuk, majd a töltelék többi hozzávalójával együtt egy tálba óvatosan összekeverjük.
- A kihűlt tészta egyikét lisztezett deszkán kinyújtjuk, nagyobbra, mint a piteformánk, majd a kivajazott piteformába tesszük, hogy a szélei körben túllógjanak.
- Megkenjük a lekvárral (ezt eredetileg nem kell, de én nem akartam, hogy túl korán elázzon a tészta)
- Ráöntjük a gyümölcsöt és eloszlatjuk.
- Kinyújtjuk a másik cipót is, majd egy derelyevágóval csíkokra vágjuk.
- Vízszintesen elhelyezzük a csíkokat egymástól kb 1,5-2 centi távolságra.
Minden másodikat félbe hajtjuk
Teszünk egy csíkot függőlegesen középre, majd a félbehajtott csíkokat kiegyenesítjük
Ezután azokat a csíkokat hajtjuk félbe, amik az előbb kimaradtak.
Újra teszünk egy tésztacsíkot függőlegesen az előzőtől kb 1,5-2 centire
Újra visszaállítjuk a félbehajtott tésztákat
Ezt ismételjük végig. majd a másik oldalon is, amíg az egész pitét be nem rácsoztuk
- Ekkor a szélet, ami az alsó lapból túl lóg, felhajtjuk és óvatosan összenyomkodjuk a csíkok végeivel (én ezt kicsit elrontottam, nem hagytam a csíkokat elég hosszúra)
- Tetejét egy tojássárgájával megkenjük, majd előmelegített sütőben közepes lángon kb 50 perc alatt megsütjük. Ha a teteje szépen megbarnult ( kb 25-30 perc után), tegyünk a sülő tésztára egy sütőpapírt, hogy csak süljön, de ne barnuljon tovább
- Formában hagyjuk kihűlni, vanília fagylalttal tálaljuk
Tipp:
- Finomabb, mint amilyennek kinéz (bár a fagyi tényleg nagyon kell hozzá)
- Az eredeti recept 30 deka cukrot ír a töltelékbe, én ennyivel csináltam, de ezt csak az vállalja be, aki vagy nagyon édesszájú, vagy cukormérgezésben akar meghalni
- Az áfonya rengeteg levet ereszt, ezért szerintem a liszt helyett kerülhet a töltelékbe egy zacskó vaníliapuding-por is, az talán jobban megköti a levet (megkockáztatom, hogy talán kettő is)
| |
|
|
Ha írni akarsz nekem...... |
| |
|
2025. Január
H | K | S | C | P | S | V | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 |
|
| | |
|
Ostoros kalács
Zserbó
Csokoládé szuflé
Vörös bársony muffin
Macskaszem
Csokis-túrós rakott rétes
Túró rudi
Egyszerű sajtos pogácsa
Valentin-napi csokitorta
Joghurtos kókuszszelet
Sajtos hajtovány
Bögrés túrós
Adventi muffin
Párizsi csokis muffin
Kókuszos töltött muffin
Édes tallér
Egérke
Crumble
Cobbler
Almás fánk
Ördögpirula
Kráter szelet
Farsangi fánk
Vendégváró szelet
Angol almás pite
| |
|
|
Szia!
A sutike nagyon finom lett....Zsolti 2 sor elott vagy utan kostoltad?xD